21 Kasım 2015 Cumartesi

Einstein'ın Kuantum Dayanıklılık Teorisi Kanıtlandı

Kuantum yasalarında iki ayrı parçacığını birbirine zıt bir şekilde davrandığı teori kanıtlandı.


Einstein'ın
Kuantum fiziği, Bilim adamlarının söylemlerine göre maddelerin çok büyük ya da çok küçük olduğu zaman dilimlerinde onlar için değişen fizik kurallarını inceliyor. Kuantum fiziğinin öncülerinden olan
Albert Einstein, Yaklaşık olarak 1955 yılında ölümüne kadar birçok konu hakkında teorisi üretmiş ve gerçeği yansıtan kurarların gün yüzüne çıkarılmasına da katkıda bulunuyor.
Ünlü fizikçinin günümüze kadar uulaşmış ve hala kanıtlanmayı bekleyen bir çok teorisi bulunmaktadır. Bu teorilerden bir tanesi de “kuantum dayanıklılık teorisi” olarak açıklanan teoriydi. Bilim adamları, Kuantum dayanıklılık teorisi üzerinde yıllardır çalışıyor fakat bu zamana kadar bu teori tam olarak kanıtlanabilmiş değildi.
Kuantum Dolanıklık Teorisi Nedir
Dayanıklılık teorisi evrende yer alan iki dolanık parçanın birbirilerine zırt bir şekilde eylemler sergilemesiyle ortaya çıkmış olan bir teori. Bu iki parçacı, Birbirine ne kadar uzka olursak olsunlar birisi saat yönünde döndüğü diğer de saat yönünün tersinde döndüğünde bir tarafta zıt yönde dönüyor. Bu teori University of Vienna araştırmacıları tarafından oldukça etkili bir şekilde kanıtlandı. 
Deney Nasıl Yapıldı
Bu iki birbirine bağlı parçacığı birbirinden çok fazla uzakta yer alan adalara taşıyan araştırmacılar, Parçacıkları 143 kilometreye kadar uydurdular. Bu ayrılmanın da nedeni, Parçaların birbirlerine yakın olduğu sırada birbirilerini etkileyebilecekleri olmamalıydı. Uzakta yer alan parçacıklar, Dev detektörlere tarafından izlenilmeye ve eş zamanlı olarak bilgilerine paylaşmaya başlandı.
Teoriye “Ürkütücü” Denmesinin Nedeni Ne?
Einstein’ın teori üzerinde konu olan etki olanı tanımlamak için kullandığı “ürkütücü” kelimesi ise bu etki-tepki olayının da evrenin bir ucundan diğer ucuna gerçekleşebilecek olmasıdır. Yani aralarında metrelerce uzaklık olmasına rağmen bu cisimlerin zıt davranması dikkat çekti.

teori,çeşitlilik, evrim, genetik, genetik,fosil,mutasyon, Ekoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Jeoçeşitlilik Nedir?

Jeoçeşitlilik, biyoçeşitliliğin temelini oluşturuyor. Örneğin bir bitki topraksız yaşayamaz. Toprak ise kayaç parçalarının ayrışması ve aşın...