30 Mayıs 2012 Çarşamba

Fosiller hakkında önemli kimi satırbaşı bilgileri nelerdir?

 Fosiller hakkında önemli  kimi satırbaşı bilgileri nelerdir?
1.      Günümüze kadar bilinen en yaşlı fosil Grönland’da Ishua yeşil kayalarında keşfedilmiş ve bakteri fosili olarak yorumlanmış, 3.8 milyar yıl yaşlı bulgulardır. Bu bulgu Yeryüzünde yaşamın bakteri düzeyinde en az 3.8 milyar yıl önce başladığını göstermektedir.
2.      En yaşlı balık fosili 530 milyon yıl yaşındadır. Çin’de bulunmuştur.
3.      En büyük dinozor fosili Sauroposeidon adlı dinozora aittir. 18 m’dir, ağırlığının 60 ton olduğu tahmin edilmektedir.
4.      En büyük köpek balığı fosili Megalodon (Büyükdiş) olarak adlandırılan türe aittir. Uzunluğu 40-50 feet, ağılığının 48 ton olduğu tahmin edilmektedir. Megalodon 4.25 – 1.5 milyon yılları arasında yaşamış ve nesli tükenmiş bir köpek balığı türüdür.
5.      En büyük ammonit fosili Pachydiscus seppenradiances adı verilen bir türdür. Almanya’da bulunmuştur. 2 m çapındadır.
6.     Ammonitlerle akraba bir başka kabuklu, kafadan bacaklı yumuşakça olan Nautiloid’in bulunan en büyük örneğinin uzunluğu 3.5 m’dir. Bu türün kabuğu ammonitlerinki gibi spiral sarımlı değil, ince huni gibi düz ve uzundur.
7.      Yaklaşık 550 milyon yıl öncesine kadar canlılar dünyasında çeşitlilik bakterilerden, tek ve çok hücreli alglerden ibaret kalmış; Kambriyen devri başlangıcından, yani yaklaşık 550 milyon yıl önce 25 milyon yıl gibi çok kısa süre içinde çeşitlilik artmış, bilinen hayvan Şubelerinin hemen hemen hepsi ortaya çıkmıştır. Paleontoloji biliminde bu gelişmeye Kambriyen Patlaması denilmektedir.
8.      Fosil bulguları en eski insan atalarının yaklaşık 2.4 milyon yıl önce yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Modern insan (Homo sapiens sapiens) ise yaklaşık 200.000 yıl önce sahneye çıkmıştır.

Darwin,evrim teorisi,çeşitlilik, evrim, genetik, genetik,fosil,mutasyon, Ekoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Parmaklarımızdaki kaslar

Ellerimiz birçok farklı hareket gerçekleştirebilir: esner, kapanır, gerilir, açılır, döner... Tabii ki bir şeyleri kavramak için yaptığımız ...