12 Kasım 2010 Cuma

Yaban Arısının Gen Haritası

ABD'nin Rochester Üniversitesinden John Werren ve ekibi, parazit yabanarısının 3 türünün gen haritasını çıkarmayı başardı, böylece yeni doğal böcek öldürücüleri geliştirmenin yolu açılmış oldu.

Werren, büyük bölümü birkaç milimetreyi geçmeyen parazit yabanarılarının birçok zararlı böceğe saldırıp bunları öldürmesi nedeniyle çok yararlı canlılar olduğunu belirtti.
Yabanarılarının akasya biti veya tırtılların içine yumurtalarını bıraktığını, bunların da bit ve tırtılları öldürdüğünü belirten bilim adamları, benzer hayvanlar olmasaydı insanların zararlı böleceklerin istilasına uğrayabileceğini vurguladılar.

Yabanarılarının "akıllı bombalara" benzediğine dikkati çeken bilim adamları, bu hayvanların bazı böcek türlerini seçerek, öldürdüğünü ifade ettiler.
Araştırmanın başındaki Werren, bu özellik kullanılabilirse insanlara ve başka canlılara zarar vermeyen ve kimyasal olmayan yeni böcek öldürücülerin üretilebileceğini söyledi.
Ancak bilim adamları, Science dergisinde yayımlanan araştırmada, yeni böcek öldürücüler geliştirmek için bu hayvanların tam olarak hangi böceklere saldırdığını ve farklı zehirlerini belirlemek gerektiğini de vurguladılar.
Araştırmada, zehirlerin belirlenmesinin yeni tedavilerin bulunmasını da sağlayabileceği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Jeoçeşitlilik Nedir?

Jeoçeşitlilik, biyoçeşitliliğin temelini oluşturuyor. Örneğin bir bitki topraksız yaşayamaz. Toprak ise kayaç parçalarının ayrışması ve aşın...